Quantcast
Channel: MATGLEDER
Viewing all 906 articles
Browse latest View live

Skjellsettende godt!

$
0
0
Skjell, 3 slag nykokt
Alle skjellene untatt kamskjellene er tilberedt i olivenolje. Kamskjellene skal spises rå, som carpaccio.

Meny har hatt skjellmat i fiskedisken denne uken. Bare synd at så få kjøper av den. «Det går nesten ingenting,» sier de bak disken. «Fordi de ikke vet hvordan de skal bruke dem», sier jeg. Og det er nesten skammelig. De ender opp med å kaste dem, og det igjen gjør at vi kanskje ikke får dem ved en senere anledning. Så hvorfor ser ingen det som sin plikt å lære oss opp. Da får jeg prøve litt da!

Vi kjøpte inn 4 slag;
Kamskjell: (Pecten maximus),
Knivskjell: (Ensis siliqua)
Hjerteskjell: (Cerastoderma deule)
Vongole: (Chamalaea gallina)
Kamskjell kjenner de fleste, her ligger historien om dem.

Knivskjell, tallerken
Knivskjell griller du enkelt med litt sjalottløk eller hvitløk, og noen urter. Og en sitronskive eller to til å dryppe over.

Knivskjell synes mange ser litt skumle ut, men NEI, det er de ikke! Svært mange i middelhavslandene spiser dem rå, men tilberedt i litt smør med hvitløk er de fantastiske. En konsistens som både er fast, og minner om godt pølseskinn når du biter i dem, men også noe bløtere, litt avhengig av hvor på skjellkjøttet du biter. Du kan fjerne den sorte delen, men du behøver det ikke.

Skjell, 4 slag
Fra venstre: Kamskjell fra Seashell AS på Frøya, øverst i midten vongole, nederst hjerteskjell, til høyre knivskjell.

Vongole kjenner mange sikkert fra retten Spaghetti Vongole. Den hører til venusskjellene, som det finnes mer enn 500 typer av. I alle hav finner du en eller flere typer av dem. I Italia legges de på glass, og hermetiseres. Også i Norge kan du få kjøpt dem på glass. Gratinert i skjellet er de nydelige.
Hjerteskjell  har mange helt sikkert hørt om, men kanskje ikke prøvd. I motsetning til vongole, er det lite kjøttinnhold i dem, ca 17-18% av skjellet. Og de faller ut, dvs de løsner når du tilbereder dem. Men selvfølgelig, du kan jo bare legge dem tilbake når du serverer dem.
Felles for de tre siste er at alle kan tilberedes med en eller flere av sjalottløk, løk, hvitløk, gulrot, selleri, purre, i olivenolje, hvitvin, med tomater og persille. Skåret i bitte små terninger, surret i oljen, tilsatt hvitvinen osv.

Skjellmat, tallerken

4 slag skjell med olivenolje og loff

Ingredienser:
4 kamskjell
en gode neve hjerteskjell, knivskjell og vongole
loff
sitronskiver
olivenolje
salt
litt fløte
Slik gjør du:
Kamskjellene åpner du, fjerner alt untatt den hvite muskelen og rognen (corailen). Muskelen skjærer du i tynne skiver og legger opp som carpaccio. (Rognen skal surre litt i oljekraften fra de andre skjellene, og legges over carpaccioen tilslutt.)
De andre skjelltypene lar du putre hver for seg til de åpner seg, (etter hverandre) i jomfruolje. Ta ut skjellene etter hver omgang, alt skal avkjøles etterpå. Kraft blir liggende igjen etter hver «putring». Fyll da på litt mer olje før neste skjelltype legges i. Tilslutt legger du i rognen fra kamskjellet 4-5 minutter.
Ha litt fløte i den deilige kraften og kok inn. Den skal den ustekte loffen dyppes i. Den stekte loffen, i ovnen ved 200 grader, drypper du olivenolje over når du spiser skjellene. Vel bekomme.

Skjellmat, tallerken2
Til venstre ser stekt loff nederst, fersk øverst. I formen er kraften som ble kokt inn med litt fløte. Bak, olivenoljen fra Liguria med DOP-beskyttelse, og på tallerkenen skjellene. Carpaccioen i midten. Overdryppes noen dråper av din fineste olje, og lit fingersalt. Serveres kaldt. Majones er lov å bruke!

Krabbefrikadeller med løkkompott

$
0
0
Krabbeklør renses1
Med en slik krabbetang, eller knuser, går rensingen som en lek, fra de minste til de største krabbeklørne får plass. Og til å plukke ut kjøttet følger det med små krabbegafler.

Fyllt krabbe og krabbeklør går godt til disse deilige krabbefrikadellene, i mangel av ferske krabber. Og servert med løkkompott og baguetteskiver stekt i jomfruolje, blir det en deilig , smaksrik rett. Skalldyr er alt for lite brukt i Norge, selv om krabber nok er noe av det mest brukte sammen med reker. Men det finnes så mye mer spennende i havet; flere forskjellige skjelltyper, det samme for blekksprut, som alt er deilig når det er riktig tilberedt. Og ikke å forglemme den forglemte sjøkrepsen, eller scampi som den seriøse matverden kjenner den som.

Egentlig kan du jo blande masse godt inn i krabbefarsen. Vi har gjort det forholdsvis enkelt, og bundet massen med brødrasp og majones. De kan pensles med olivenolje og grilles. Vi har stekt dem i jomfruolje i stekepannen.

Krabbeklør renses
Ta ut alt kjøttet fra klørne, det skal blandes med innholdet i de fylte krabbene, og smaksettes med mye godt.
Krabbekaker raavarer
Til venstgre er farsekjøttet klart til å blandes med brødrasp, majones, og litt safran for smakens skyld. Litt sennep, olivenolje til steking, og gressløk og dill er resten som skal til.
Krabbekaker blandet
Farsen er blandet, og klar til steking i god olivenolje. En god spiseskje farse stekes, før du dypper skjeen i varmt vann før neste frikadelle formes i hånden.
Krabbekaker stekes
Så stekes frikadellene til de er godt brunet på hver side. Et egg kan godt brukes til å binde farsen bedre, men da blir den ikke så luftig.

Krabbefrikadeller med løkkompott.

Krabbekaker retten
Løkkompott, krabbefrikadeller, sprøstekt baguette og et par sitronbåter og du er klar til å innta disse deilige smakene fra havet og hagen.

Ingredienser: 
2 fyllte krabber
6-8 krabbeklør
1/2 til 1 dl. brødrasp eller daggammelt brød
2 ss majones
litt safran
1 ss dijonsennep
gressløk eller vårløk i tynne ringer
dill, salt og pepper
revet sitronskall
1 ss cognac og 1 ss portvin eller søt sherry
baguette i skiver
Slik gjør du:
Bland ingrediensene til farsen, og smak til med salt og pepper. Form runde boller med en spiseskje som du dypper i varmt vann mellom hver forming. Trykk dem ned litt med en stekespade i stekepannen, så fde blir litt flatere, som på bildene.  Stek fint brune i olivenolje. Stek baguetteskivene sprø i jomfruolje i en annen stekepanne.

Løkkompott

Rødløkkompott
Fra venstre; olivenolje, balsamico, og under salt og pepper. Til høyre revet sitronskall, litt cognac og sherry, som du blander i FARSEN.

Stek oppskåret rødløk i olivenolje med 2 ss balsamico, litt salt og pepper. La det surre seg til løken ser bløt og karamellisert ut.

Sandkrabbe og villreker!

$
0
0
Blåkrabbe og villreker
Som vi ser er krabbene delt opp i halve krabber, og blålilla av farge. Den forandrer seg til rødt når de dampes. På villrekene er skallet akkurat tatt av. Krabbene er fra Sri Lanka.
Sandkrabbe, Porunus Pelagicus er en av typene som også selges som soft shell crabs, som er svært populære, fordi hele krabben kan spises. Men idag spiser vi dem dampet, hvor det deilige krabbekjøttet plukkes ut med en hummergaffel. Og sammen med dem har vi argentinske villreker.  I motsetning til de fleste andre reker, er disse mørkerøde fra fødselen av, andre er grå og grågrønne, og blir først røde ved tilberedning.

Villrekene fra Argentina har det latinske navnet Pleoticus muelleri, og er produsert i Argentina;  fisket i sydvestatlanteren, og fryst ned ombord, Et topp skalldyrprodukt med en deilig sødmefylt smak. Krabbene Portunus Pelagicus er ikke de egentlige Blue crabs (Callinectes sapidus), men selges under dette navnet fordi de er blålilla av farge. Dvs. det er hannkrabbene som har denne fargen Hunnkrabbene er brune.

Villreker, Langostino austral
Langostino Austral er navnet på disse villfangete rekene. Under står navnet på fransk, italiensk og engelsk. De er røde fra fødselen av, og har et mildt og godt rekekjøtt.
Sandkrabber og villreker, dampet og servert med majones og smør.

Ingredienser:
1 sandkrabbe til hver, delt i to
3 argentinske villreker til hver
majones, gjerne hjemmelaget.
jomfruolje og smør
sitronskiver
paprika, hvitløk og sjalottløk i små terninger
loff

Blåkrabbe og villreker, retten2
Krabbene har mye kjøtt i seg, skallet er bløtt og lett å dele med fingrene,og klørne brekker du lett over (de største kan du bruke en fiskesaks på). Til høyre oljeblandingen som du drypper over loffskiven når du har lagt på kjøttet fra krabbene eller rekene.

Slik gjør du:
Krabbene og rekene skal dampes. Bruk fiskekjele eller damprist dersom u ikke har fiskekjele. En 7-8 minutter på krabbene, reken legges i de sist 4-5 minuttene. Stek løk og paprika i en olje/smørblanding, til de er blanke. Med en hummergaffel går det lett å få ut krabbekjøttet, klørne brekker du lett over. Det er bra med kjøtt i krabbekroppen, og de har tynt skall som du lett deler opp med hånden.
Legg opp som på bildet, og server med loff. Drypp olje og smørblandingen over loffskiver med krabbekjøttet og rekene. Så neone dråper sitron og majones etter egen smak.

Dorade bakt i stekeovnen

$
0
0
Dorade, raavarer
Olivenolje, kapers,oliven, noen kirsebærtomater, sjalottløk og hvitløk, to slag soltørkede tomater, poteter, parmesan, fisken, og noen timiankvister er alt som skal til.

Dorade er en deilig fisk. Nykommer i kjedenes fiskedisker, vi fant disse på Meny. Oppdrettet i Hellas, og, får vi stole på; en ren oppdrett. Norske fiskedisker av idag er kjedelig synes jeg, så hvert nye tilskudd av fisk og skalldyr er kjærkomment. Når vi ikke evner å utnytte vårt eget hav, og våre egne innsjøer mener jeg!

Dorade klar for ovnen
Olivenolje i det ildfaste fatet sammen med løken, hvitløk og timian. Fisken er skrapet fri for skjell, to snitt er skåret, og de er krydret med salt, pepper og olivenolje. Og så rett i 190 graders ovn.
Dorade, tilbehør
Resten av tilbehøret får småputre i olivenolje til du synes det er passe. En god blanding av sødme, salt og en anelse syre.
Stekte poteter
Potetene er skåret i små firkanter, og får råsteke seg i olivenolje til de er brune og sprø. Væsken fra potetene har enda ikke begynt å fordampe.

Dorade med stekte poteter og litt til

Ingredienser: (2 personer, gang opp selv for flere)
2 dorade
sjalottløk og hvitløk
soltørkede tomater, oppbløtt
grønne og sorte oliven
kapers
kirsebærtomater
poteter i små firkanter
parmesan og olivenolje

Dorade, tallerkenSlik gjør du:
Skrap fisken helt ren for skjell, og skjær to eller tre snitt på skrå over den (se bilde).
Så skjærer du løk og hvitløk i fine skiver/ringer. Hell litt olivenolje i et stort nok ildfast fat, legg i løken, noen timiankvister og fisken. Salte og pepre, drypp over olivenolje, og sett den i stekeovnen på 190 grader i ca 20 minutter.
Skrell og skjær potetene i små firkanter. De steker du i jomfruolje til de er passe brune. Rett før de er ferdige drysser du over nyrevet parmesan.
Resten av tilbehøret lar du putre i olivenolje til du synes det ser ferdig ut. Legg opp som på bildet.

Flyndre med persillestuede poteter

$
0
0

Rødspetter, små

«Stegt rødspætte med flødestuede kartofler og tyttebærsyltetøy!» Høres ikke det godt ut da? Jeg tok meg en tur ned på brygga i Skagen igår morges kl. 0815. Det så nesten øde og forlatt ut, ikke et menneske ombord på noen av fiskekutterne som lå inne. Vel, det var det, tenkte jeg, men ikke før hadde jeg tenkt det, så dukket det opp et hode akterut i en båt midt i klyngen av de tomme båtene. «Om jeg har fisk,  joda, bare kom ned hit du», svarte den eldre mannen hyggelig. Og det gjorde jeg.

Brygga
Midt inni her lå den lille fiskebåten med fiskeren som solgte de små fine rødspettene.

«Jeg vil gjerne ha 4 små rødspetter jeg», sier jeg. For det var rødspetter han hadde. «Selvfølgelig», svarer han, og plukker opp 4 stykker, ganske små forresten. «Jeg tar 5 jeg», fortsetter jeg. Og han legger i to til. «Vi sier 6  vi», avslutte han.

Fisk på Skagen
«Frisk fisk fra Skagen, det er bare sagen» Og det kan jo eieren av denne båten ha rett i. Akkurat nå klargjøres den for sommersesongen.

«Og hva skal du ha for dem da?» spør jeg. «45 kroner» svarer den koselige fiskeren kontant.  «Vi sier 50 «, sier jeg. Og handelen er avsluttet, lykkelig for oss begge. Jeg tar imot fisken og lappen, og så er det hjem til leiligheten og sette igang.

Rødspetter, flådd
Fisken er renset, og skinnet flådd av de 6 fiskene. Man kan godt steke dem med skinnet på, men idag gjør vi hele jobben. Til høyre ligger det saltede og peprede rugmelet klart til panering.

«De beste å steke er de små rødspettene», sa programlederen i et dansk TV-program om badehotellene ved Kandestederne, noen kilometer fra Skagen. Så derfor ble det småfisk denne dagen.

Rødspetter, ssteker
Potetene får surre i fløte mens rødspettene stekes etter alle kunstens regler. I godt med brunet smør. Men vi gratinerer ikke potetene idag, bare tilsatte persille, dill og revet muskatnøtt.

Rødspette med fløtestuede poteter og tyttebærsyltetøyRødspetter, sretten

Ingredienser:
2 (3) små rødspetter til hver
rugmel, salt og pepper
smør til steking
poteter i litt store terninger
fløte
persille og dill
tyttebærsyltetøy
Slik gjør du:
Rens, og flå fisken på den brune siden. Eller la være, begge deler går bra, skinnet går fint an å spise. Brun smøret til det «legger seg», slutter å boble. Vend fisken i melet, og stek den i god varme 4- 5 minutter, den brune skinnsiden ned. Snu den og stek ferdig på den andre siden.
Skrell poteter, og skjær dem i passe terninger. Kok dem i lettsaltet vann i 3-4 minutter. Slå av vannet og hell over fløte til det dekker. La alt småputre en 10-15 minutters tid, til de kjennes ferdige. Dersom sausen er for tynn, jevne med litt maizena. Ha i nyrevet muskatnøtt, finhakket persille, og dill.Rødspetter, retten

En helaften på Brøndums

$
0
0

Brøndums hotel
Det var på Brøndums hotel det startet. Dit kom H. C. Andersen den 17. August 1859. Og så kom de andre kjente kunstnerne: Krøyer, Drachmann, Ancher, Krogh, Tuxen. Og ikke å forglemme Marie Krøyer og Anna Ancher, sistnevnte født i Skagen den dagen
H. C. Andersen ankom. Og så kom vi andre! 

Selv går vi sjelden på restaurant, vi liker best å stelle vår egen mat, også når vi er på ferie. Bare av og til legger vi oss inn på hotell. Vi leier gjerne en leilighet eller et lite hus. Men ett restaurantbesøk prøver vi å få med oss hvert år; på Brøndums. Så også i år. Hele Aftenakademiet var samlet, dvs. oss fire i underavdeling Bø i Telemark.
En helaften innbefatter: 1 glass Champagne og et par tre små snacksretter i den koselige peisestuen på Brøndums, så 4 retters middag inkl 4 forskjellige viner, og tilslutt kaffe, petit fours og Cognac, tilbake i peisestuen.

Til Champagnen
Et glass Champagne til hver er satt på bordet (N.V. André Clouet), og en liten snacksrett serveres på et hjortehorn: litt røkt hjortefilet innrullet i en skive glasskål (knutekål). Servert av Frederik Helbod Hansen.
Peisestuen Brøndums
I den koselige peisestuen, både begynner og avsluttes en helaften på Brøndums. Her blir man godt tatt vare på!

Til Champagnen2, pølse
Snacksrett nummer to var en liten pølse til hver, båret inn og servert av Rebecca Torp Sjørup. Her ser vi de ligger på glødende kull, og tredd inn på tre pinner. En artig og deilig liten sak, laget på lokale råvarer.
«Klarer vi alt dette i tillegg til en 4-retters?«, tenkte vi. Det får vi neppe vite før vi er ferdige, var vi vel enige om.
Og mens vi koste oss med Champagne og snacks skjenket vi nok kunstnerkolonien på Skagen en tanke eller fire.

Til Champagnen3, vaktelegg mm, pølse_edited-2
Et vakteleggg i en liten «osteklokke» med røyk (bak), og to boller tredd på spidd, avsluttet hotellets lille Champagne og snacksmåltid. Vi er klare for spisestuen!

Brøndums spisesal2
I denne delen av spisestuen trives vi best. Med utsikt mot de koselige gulmalte Skagenshusene utenfor, og med Skagens museum ut til høyre. Og ved det nærmeste bordet med lys satt vi denne gangen.

Lyttere
Det første var en liten gjennomgang av menyen. Her lytter to av oss, (Rita og Eivind) andektig til den blide og kunnskapsrike kelneren Nanna Trolle. Det kan være lett å gå surr i alle glassene. Og de var det jo nok av. Flott balansert med drikke til de forskjellige rettene, konkluderte vi etterpå.

En forsmakFørst en liten forsmak, mens forretten ble ferdiglaget. Her med røkt laks fra Færøyene. Fint tilberedt med en liten saus, og karse.

Forretten
Og så kom forretten, den røde; Gravet Skærising (Smørflyndre), rødbeter, tyttebær og lyng, pepperrotkrem og rognkjeksrogn. Og til den et glass 2013 Sancerre, Jean-Paul Balland, Chemin de Barloup. Bedre skal det godt gjøres å få det.
Rett nummer 2
Rett nummer 2, den grønne, var stekt breiflabb med rå blomkål skåret i løvtynne skiver, og østers, nydelig dandert og lagt opp. Til den et glass 2008 Montagny 1. Cru. «Le Coéres», Domaine Bernollin, Jully-les Buxy.
Mens vi venter
Mens vi venter på hovedretten; bisonoksefilet med amerikansk rødvin. Et forsøk verdt!
Rett nr 3, bison
Og som hovedrett var det deilig mør bisonfilet med ramsløkgele og saus, skorzonnerrøtter i tre utførelser; fritert, som puré og dampet. Og veldig amerikansk vin: Horseshoes and handgranades, Mouton Noir. Man trenger ikke poteter til dette.

Desserten 3

Her gjør Jack Cramer desserten klar for tallerkenen. Til hver rett kom en av kokkene inn med saus og annet tilbehør, som seg hør og bør. Vi ble virkelig «forkælet», som danskene sier.

Desserten

Og som dessert; en deilig mousse av jordskokk, hasselnøtt og appelsin, med en nydelig varm saus servert direkte fra den lille kobberkjelen. Og til det; en 2009 Sauternes, Castelnau de Suduiraut, Preignac. Så var det tilbake til den peisestuen for en god kopp kaffe, et lite glass cognac, og petit fours.

Lykkelige spaserte vi hjem til det lille huset vi leide, fulle av inntrykk. En stor tanke skjenket vi skagenskunstnerne, som har gjort våre årlige Skagenopplevelser mulig. Og hva er vel viktigere enn å ta vare på historien, og fremfor alt la alle få ta del i den. Det gjør Skagens museum på en ypperlig måte. Vi er dem stor takk skyldig!

Og her er hele menyen: Helaftensmenyen

NB! BILDENE ER TATT MED SAMSUNG GALAXY S III.
Jeg hadde glemt Canon PowerShot G 12 denne kvelden.

Kalvefilet med glasskål

$
0
0

Kalvefilet, 2 stk
Når vi først er i Skagen, er kalvekjøtt det vi kanskje bruker mest av. Og det beste får vi hos Slagter Munch. Disse to snitslene fra innerlåret var møre og fine. Vi har prøvd dem med linser, og glasskål som danskene sier. Her hjemme heter de knutekål. En middag som er lett å lage, og som selvfølgelig også smaker deilig.

Glasskål
Knutekålen er skrellet, skåret i små biter, og kokt i melk noen minutter. Så er melken silt av, og tilslutt steker vi dem ferdige i jomfruolje med litt salt og pepper fra kvern. Sunt og godt.

Under et besøk på Brøndums hotel fikk vi noe de kalte glasskål. De hadde skåret den i løvtynne skiver og rullet en skive rundt et lite stykke hjortekjøtt som en snacks før maten. Godt var det, og vi ble jo litt nysjerrige på hva gasskål var. Neste dag var vi innom SuperBrugsen for å handle inn dagens middag, og der lå de, de runde glasskålene. Som altså heter knutekål hos oss. Disse var grønnhvite og forholdsvis små, så vi kjøpte med et par, vi var vel vant til andre farger på knutekålen, og har ikke brukt dem så mye selv her hjemme. Og gode var de.

Linser til kalvefilet
Her linser til venstre, og glasskål til høyre. Linsene lot vi småkoke noen minutter med litt sjalottløk. En god avveksling til poteter.

Kalvesnitsel med linser og glasskål
Ingredienser:
2 kalvesnitsler fra innerlåret
olivenolje
1 boks linser
1 sjalottløk
noen hvitløkkløfter
6-8 kirsebærtomater
2 glasskål (knutekål)
melk til koking
fløte
Slik gjør du:
Skrell knutekålen, og skjær den i små firkanter. Kok dem i melk 5-8 min. Sil av, og la dem putre i olivenolje noen minutter til de er akkurat møre.
Krydre snitslene med salt og pepper fra kvern, og stek dem sammen med hvitløken. De skal stekes til de er akkurat gjennomstekt, men pass på; de må ikke overstekes så de blir tørre. Ta ut og legg mellom to tallerkener mens du koker inn stekeskyen med litt fløte.
Legg opp som på bildet, med hvitløkkløftene og kirsebærtomatene.
Server gjerne med et godt glass avkjølt hvit- eller rosèvin.
God appetitt!
Kalvefilet, retten2

Kalveculotte med avocadopurè

$
0
0

Kalveculotte med avocado
Culotte er vi lite kjent med i Norge. Riktignok har jeg sett lammeculotte en gang eller 2 i den lokale kjedebutikken, men i Norge bruker vi det meste av slaktet til farse, og da går vi glipp av mye godt. Vi har laget en deilig middag med kalveculotte innkjøpt på Skagen, og ved siden av serverer vi en purè laget på bladpersille og avocado.

Culotte stekes
Culottestykket ligger til bruning i stekepannen, før det skal inn i stekeovnene en times tid. Først snittes det i skinnet, gjerne enda mer finsnittet enn på bilde. Legg merke til den trekantede formen.

Culottestykket skjæres ut helt bakerst på ryggen, siste stykket før halen kan vi godt si. Litt spesielt ved culotte er at fibrene dreier, eller forandrer seg; fra tversovergående fra spissen, og til å bli avlange ved endestykket. Det ser du best ved å se på stykket med kjøttsiden opp.
culotte-kuttingNår du skærer ut gjør du slik; fra endestykket til midten skjærer du tversover, så «snur» du retningen 90 grader og skjærer ut resten. Gjelder også okse og lam.

Avocadopure
2 avocadoer, en porsjpn italiensk persille (bladpersille), og en liten sjalottløk. Kjør først bladpersillen med stilkene i hurtigmikser med litt olivenolje. Ha så i avocadoene i biter, og løken, og kjør ferdig. Rør inn litt salt og pepper og noen dråper trøffelolje til slutt. Husk at avocadoen må ha noen dråper sitron for å holde fargen, den skal også gi syre til purèen.
Avocadopure2
Slik ser den nesten ferdige purèen ut. Tilslutt rører du inn litt salt og pepper fra kvern, drypper over noen dråpter sitron til, og avslutter med noen får dråper trøffelolje.

Kalveculotte med persille/avocadopure

Ingredienser:
1 kalveculotte
olivenolje til steking
mandelpoteter til 4 personer
salt og pepper
muskatnøtt til potetpurèen
noen dråper trøffelolje
2 avocadoer + 1 liten sjalottløk
1 porsjon bladpersille (i plastboks i butikken)
noen kirsebærtomater til hver
Kalveculotte rettenSlik gjør du:
Renskjær culottesteken på undersiden. Risse oversiden smått på tvers og langs. Brun den i olivenolje i stekepannen. Sett den i 150 graders ovn i 1 time, sett opp varmen litt de siste 10 minuttene. Ta ut og la hvile ett kvarter. Ved servering skjærer du opp som forklart ovenfor.
Lag avocadopurèen som beskrevet ovenfor. Server med potetpurè etter egen smak, stekeskyen og tomatene. Legg opp som på bildet.


Fritèrt sepia og kamskjell

$
0
0
Blekksprut, kamskjell
Den tiarmede blekkspruten Sepia ser slik ut som liten. En deilig råvare fra havet, som ikke brukes i Norge. Hvorfor ikke! I familien Sepiidae finnes det hele 80 forskjellige blekkspruttyper.

Hvorfor spiser vi ikke mer fra havet her hjemme? Blekksprut for eksempel. Den tiarmede Sepia er kanskje den letteste å tilberede; kort koke og steketid, mild i smaken, og sunn! Og den finnes langs hele kysten. Men ikke i butikkene våre! De du får kjøpt er importerte, frosne. MatNorge i et nøtteskall!

Sepia officinalis
Slik ser sepiablekkspruten ut som voksen, med nydelige farger og mønstre, og med 10 armer.                                     Foto: greatocean.com.au
Sepia friteres
Både sepia og kamskjell er klare til fritering i jomfruolje. Vend dem i mel, egg og brødrasp, og sett igang. Her bruker jeg kurven som sil før den settes i frityrkokeren. Vi trenger jo ikke overskuddsraspet i den akkurat.
Pasta blekksprut
Som tilbehør idag blir det vanlig og blekksprutpasta, halvt av hvert, Vi måtte skjøte på blekksprutpastaen, hadde for lite! Et par knuste hvitløkfedd gjør seg godt i pastaen.

Sepia og kamskjell fritèrt i jomfruolje
Ingredienser:
sepiablekksprut, små
2 ferske eller fryste kamskjell til hver
mel, egg og brødrasp
jomfruolje
salt og pepper
blekksprutpasta og evt. vanlig
persille
noen hvitløkkløfter
Blekksprut, kamskjell retten2Slik gjør du:
Tin blekksprutene, skyll dem i kaldt vann, og «patt» dem tørre med kjøkkenpapir. Varm opp olivenoljen i frityrkokeren (190 grader). Vend først i mel, så i det sammenpiskede egget (la dryppe av), og tilslutt i brødrasp. Fritèr til godt brune som på bildet.
Kok pastaen som på pakningen. Ha i litt olivenolje og et par pressede hvitløksfedd. Legg opp som på bildet, med en persilledusk til å tygge på underveis! Buon Appetitto!

Klippfisk og mykstekt løk

$
0
0

Klippfisk, utvannet
Kokt, stekt, dampet, fritert, i gryte, som filet, skivet, hurtigmikset, mortret, ja alt dette og mere til kan du gjøre med klippfisk. Kanskje den mest anvendelige fisken som finnes. Og som altså ble saltet og tørket på klippene tidligere. En av våre tre tørrfisktyper; stokkfisk, klippfisk og Boknafisk. Vi har servert disse fine stykkene med mykstekt løk, og poteter med hvitløk. Enkelt, og meget smakfullt.

Potetingr
Rødløk, sjalottløk, hvitløk, eddik og rosmarin, er det som skal til. Pluss fisken selvfølgelig.

En svært enkel rett ja; fisken legges i vann et par døgn, så stekes den fint brun i olivenolje, og serveres til den blanksurrede løken og de ovnstekte potetene. NB! Potetene skal ikke bli brunes, bare ha en løvtynn liten skorpe. Og under skorpen; masse god smak fra olivenoljen og hvitløken.

Potetene stekes
Potetene er skåret i biter, lagt i ildfast fat med jomfruolje, to ss eddik som du blander inn, hvitløk og litt nyklippet rosmarin. Så inn i ovnen til ferdig (kjenn forsiktig med en gaffel eller schaslikkpinne). Tilslutt kverner du over litt salt og pepper.
Klippfisk stekes
Imens potetene klarer seg selv, steker du fisken og løken ferdig. Fiskestykkene skal bli lett brunet. De skiver seg fint, og er små smaksbomber for den som liker fisk med smak.
Klippfisk, tallerken2
Legg opp som på bildet. Og så kan du kose deg med deilig klippfisk med løk, poteter og hvitløk. Ikke brunet i stykker, men deilig, mykt og smakfullt. Som saus bruker du oljen du stekte fisken og potetene i. Bland de litt sammen og drypp rundt på tallerkenen. BUON APPETITTO!

St Petersfisk, knurr og scampi

$
0
0
Scampi, knurr Petersfisk
På hver side en filetert knurr, i midten tre fine fileter av St. Petersfisk, og bak 4 jomfruhummer, eller sjøkreps som vi sier (scampi). I dag lar vi alt surre i hvitvin med sjalottløk.

St Petersfisk, knurr og scampi? Hørt om det før? Helt sikkert, men kanskje ikke spist alle. Det gjorde vi. På Skagen! Nydelig fisk og nydelig skalldyr. Alle tre lette å tilberede, og meget smakfulle. Og hvorfor St. Petersfisk som vi kaller den? Og er ikke knurren farlig? Neida, her er ikke mye farlig.

St Petersfisk
Slik ser St. Petersfisken ut (Zeus faber). Ikke verdens peneste, denne fisken som trives best alene. Dvs bortsett fra under gytingen, da går den i stim. Og for et fiskekjøtt, fast, fint og smakfullt. Foto: www.visitgaasvaer.com

Du ser den mørke flekken midt på! Ifølge historien var det akkurat der St. Peter hadde fingeren da han holdt fisken; fingeravtrykket hans da han tok en mynt ut av fiskens munn for å betale skatt. Vel, det er flere historier om navnet. Man får tro på det man synes høres mest sannsynlig ut.

Scampi, St. P mm
Her ligger både knurr og St. Petersfisk i olivenolje, hvitvin, og med sjalottløk. Snart skal sjøkrepsen i, for å gi den siste smaken til sausen.
Knurhane_profil
Og slik ser knurren ut. Når du får den opp i båten er det greit å holde seg unna piggene, de stikker godt. Men ikke vær redd hvis den knurrer, det er absolutt ikke farlig, den bare setter svømmeblæren i svingninger for å skremme deg!, Du kan oppleve den både grå og rød som på bildet. Foto: www.m.fisketegn.dk

Scampi i hvitvin
Jomfruhummer, eller sjøkreps som vi sier, får du over hele Danmark. både levende, rå og kokt, som hele dyr, eller som sjøkrepshale. Kjent ute i den seriøse matverden som «scampi tails». For det er dette navnet sjøkrepsen har vært kjent som i uminnelige tider. I den seriøse matverden, som nevnt.

Scampi, knurr Petersfisk tallerken1
Og slik ble resultatet; lett dampet i hvitvin , jomfruolje og sjalottløk. Så ble kraften kokt inn litt med fløte. Som tilbehør en purè av avocado og bladpersille, og noen dråper sitron. Noen avkokte vårløk, og kokte poteter, så kan vi innta dette deilige fiskemåltidet. Ledsaget av et glass Pouilly-Fuissè eller to. ) NB! Bildet er ikke det beste, dårlig taklys med feil farge.)

Røkt svinekam med søtpoteter

$
0
0
Sv kokes
Et stykke svinekam, en løk, og et laurbærblad. Så trekke i 45 minutter, og ferdig for bordet.

Svinekam er godt, og røkt svinekam er godt. Litt merkelig dette med navn; i alle år har svinefilet hatt navnet svinefilet, og svinekam navnet svinekam. I dag gjør vi alt for å få råvarene til å virke mer eksklusive. Så nå har de satt navnet indrefilet på svinefilet, og ytrefilet på svinekam. Akkurat som vi ikke visste hva det betydde. Og disse to navnene har de da hentet fra storfè. Norge vil bedras! Vi har prøvd røkt svinekam med puré av søtpoteter.

Søtpoteter purè
Et par store søtpoteter, 1 sjalottløk, et par hvitløkkløfter, en kvist rosmarin, litt lønnesirup, og 1 ts karri er det vi bruker. Pluss litt smør og en ss créme fraiche.

Søtpoteter er egentlig deilig mat, og som puré blir de kanskje enda bedre enn bare kokt. Men kanskje aller best blir de hvis du har i 50/50 med kålrot; sødme til tusen! Vi har satt til litt lønnesirup, vanlig sirup går også bra. Og litt løk, hvitløk og karri, for smakens skyld. Og det ble faktisk veldig godt.

Søtpotetpurè
Søtpotetene har fåt koke seg møre, med smakstilsetningene. Tilslutt er et par ss smør, og en ss crème fraiche rørt i.
Røkt svinekam med søtpotetpuré

Ingredienser:
et stykke røkt svinekam
1 løk
et laurbærblad
2 store søtpoteter
1 sjalottløk og et par hvitløkfedd
1 kvist rosmarin
1 ss lønnesirup
1 ts karri
kirsebærtomater, fin hakket sjalottløk, jomfruolje og noen dråper balsamico
Svinekam retten3
Slik gjør du:
Kok opp svinekam, løken og laurbærbladet, og la trekke i 40-45 minutter.
Skrell søtpotetene og del opp i mindre biter. Kok opp med den skrellete sjalottløken og det ene hvitløkfeddet. La koke til potetene kjennes møre ut. Kjør i hurtigmikser eller med stavmikser. Bland i karri, sirup, og det siste feddet, knust. Rør i créme fraiche og smør, og server.
Del tomatene i skiver, bland i finhakket sjalottløk, og smak til med jomfruolje og balsamico

Kalvekoteletter med gulrot

$
0
0
Kalvekotelett, raavarer
Fine kalvekoteletter, tomater, frosne lettkokte grønne bønner og regnbuegulrot.

Kalv er nydelig kjøtt, men altfor lite brukt hos oss. Det er forholdsvis dyrt, og hadde sikkert hatt en lavere pris dersom flere hadde brukt det. I Italia er kalvekjøtt blant de rimeligere kjøttslagene, og mye brukt. Vi har prøvd kalvekoteletter med regnbuegulrot, grønne bønner og tomat. Basta! Ikke poteter denne gangen.

Kalvekoteletter
Kalvekoteletter,salt, pepper og litt hvitvin til sausen. Enkelt å tilberede, godt å spise!

Kalvekoteletter med regnbuegulrot og grønne bønner
Ingredienser:
4 kalvekoteletter
tomater og bladpersille
4 regnbuegulrøtter

grønne bønner, gjerne frosne
olivenolje til steking
1/2 dl hvitvin
litt crème fraiche
Kalvekoteletter, tallerken2Slik gjør du:
Del gulrøttene i skiver, og kok dem nesten møre. Tin bønnene hvis de er frosne, og kok dem som det står på pakken. Del tomatene i skiver som på bildet.
Stek kotelettene lett brune, kok ut skyen med hvitvin og crème fraiche til passe konsistens. Krydre etter egen smak. Legg opp som på bildet. Server gjerne en god hvitvin ved siden av.

Linguine con le Vongole

$
0
0
Vongole linguine
Her er ingrediensene til retten; Vongole, hvitløk, olivenolje, persille, sjalottløk og hvitvin. Vi måtte bruke kruspersille, butikken var utsolgt for bredbladet.

Spaghetti vongole, eller aller helst Linguine con le Vongole, av mange forkortet til Linguine Vongole, er kanskje den mest kjente pastaretten du får, hva sjømat angår. Og en utrolig smakfull en; de enkle ingrediensene flyter i hverandre og gir en liten symfoni av smaker. En takknemlig rett å tilberede, og enkel!

Vongole stekes
Det er like før skjellene has i pannen. Linguinen ligger med lokk og venter på å blandes i, sammen med hvitvinen og kokevannet.

Vongole, har det latinske navnet Chamelea gallina. I Italia heter den Vongola comune eller Vongola gallina (gallina betyr høne eller kylling). Men for enkelthets skyld; bruk navnet Vongole. Detn tilhører venusmuslingefamilien.
Hjerteskjell, som mange tror er vongole, har det latinske navnet Cerastoderma edule. Det disse to har felles er springfoten, som gjør at de kan bevege seg raskere enn andre skjell. Men altså; hjerteskjell er ikke vongole.
Av Venusmuslinger eller venusskjellfamilien, som vongole altså tilhører, finnes det mer enn 500 typer. De lever på sandig, slammete bunn. Vongole er svært populært i Italia, og de selger dem både frosne og på boks. Men altså Linguine Vongole!

Vongole stekes 2
Skjellen er akkurat lagt i, lokket legges på, og varmen settes opp. Først etter litt koking has pastaen i, og tilslutt klippes persillen over.

Linguine er en flat pasta, ca 4 mm, og oversatt betyr linguine tunge. Den passer utmerket til denne retten, fordi den blander seg så godt med ingrediensene. Og den brukes mye til nettopp sjømat.

Linguine Vongole
Ingredienser:
400 g. linguine
3/4 dl jomfruolje
2-3 hvitløkfedd, skåret i tynne skiver
1 stor sjalottløk, finhakket

1 ss chilipepperflak (kan sløyfes hvis vinen er topp!)
1 dl hvitvin
10 vongole til hver
fin hakket bladpersilleLinguine med vongole

Slik gjør du:
Kok pastaen 3 minutter kortere enn på pakken. Salte lett, hell av vannet, men behold 1/2 dl.
Varm opp halvparten av olivenoljen på middels varme. Ha i hvitløken og sjalottløken, og la putre litt mens du rører til den blir gylden. Tilsett chiliflakene og la putre videre i 15-20 sekunder. Ha i hvitvinen og skjellene, og sett opp varmen til høy. Sett på lokk og la koke til skjellene har åpnet seg. (3-6 minutter avhengig av størrelsen på skjellene.)
Bland i den nesten ferdigkokte linguinen, og hell over kokevannet du tok vare på. Tilslutt klipper du over persillen, og serverer retten rykende varm. BUON APPETITTO!

Linguine med vongole 2
ENKELT OG GODT!

Breaded scampi og varm-marinert pir

$
0
0
Breaded scampi
På bildet lager vi breaded scampi og kamskjell. Scampihaler til høyre, til venstre er kamskjell og sjøkrepshalene klare til fritering. Det uthevede bildet øverst viser scampi, slik den beskrives i den tyske boken «Ingredienzen». 

På pubene i England er breaded scampi med chips og tartarsaus populært til et glass øl. Men ikke alltid er det scampi de får. Smarte produsenter har funnet ut at det går an å bytte ut mye av sjøkrepskjøttet med Pangasus, en ferskvannsfisk fra østen. Og det er  «criminal offence» i UK, dersom det ikke er nøye deklarert på pakningen. I Norge har man byttet ut hele scampien med en reke!

I Norge selges ikke breaded scampi, det du får under navnet scampi er oppdrettsreker fra østen. Også det en «criminal offence» i UK.
I Norge kan man egentlig gjøre hva man vil med råvarenavn.
Bildet under er en print screen fra engelske Daily Mail, som viser den vietnamesisk ferskvannsfisken Pangasus. Teksten under, er et svar på «Hva er scampi?», som er det mest stilte spørsmålet på Google. Dette er engelskmennenes svindel, ikke vietnamesernes, de bare selger fisken.
Pangasus-scampi

«Det korrekte svaret på spørsmålet er halen på langoustine – også kjent som Dublin Bay prawn (norsk sjøkreps). Det er den smakfulle kusinen til hummeren, som fiskes av trålere i Nordsjøen, Irskesjøen og på Skottlands vestkyst. Innholdet i en (breaded) scampi skal overhodet ikke, ved et google-søk, inneholde navnet Pangasus catfish. Men, sjokkerende nok, det er hva mye av scampien gjør.»

Scampo header
Slik beskrives scampi, eller norsk sjøkreps, i den tyske boken «Ingredienzen» fra 2013. Det er halen fra disse som skal brukes i Breaded scampi.

«‘Scampi can be one of the very worst examples of how the food industry cons us,’ says Joanna Blythman, an investigative journalist and author of six books which have lifted the lid on the realities of our food chain. ‘Manufacturers use the name scampi, with all its connotations of up-market deluxe langoustines, to sell a mulch of lowest-grade fish and additives bound in a greasy, thick, breaded jacket.»

«Scampi kan være en av de verste eksemplene på hvordan matindustrien svindler oss, sier Joanna Blythman, en undersøkende journalist og forfatter av 6 bøker, som har løftet lokket av matkjedenes realiteter (hemmeligheter?).
Produsenter bruker navnet scampi, med alle sine assosiasjoner til dyre deluxe langoustines, til å selge oss lavgradert fisk og tilsetninger, bundet sammen i en fet, tykk panert smørje.»

Pangasus brukes også til svindel med andre fiskeslag. På restauranter har den til og med blitt solgt som sjøtunge(Sole). Også i Norge har man funnet slik bevisst svindel med fisk.

Breaded Scampi

Sjøkres, frosne
Et nytt produkt hos Meny: Små sjøkrepshaler til 465 kroner kiloen. Dette er scampihaler. På ingen måte som fersk sjøkreps, men de kan brukes i breaded scampi. Selv foretrekker jeg den ferske. I England ville disse, helt riktig, vært benevnt scampi på pakningen.

I England selges breaded scampi for 50 millioner engelske pund årlig! Hvor mye man selger av oppdrettsreker under sjøkrepsens,
i Norge ødelagte navn scampi, vites ikke.

Breaded scampi og varm-marinert pir

Breaded scampi

Breaded scampi er noe så enkelte som rå sjøkrepshaler vendt i mel, sammenpisket egg og tilslutt i brødrasp. Deretter fritères de, og serveres med chips, en sitronbåt og tartarsaus. Omtrent som fish and chips. Dette svindler man med i England, med så lite som 7% sjøkrepskjøtt hos noen. Vi har prøvd det med opptinte sjøkrepshaler og kamskjell, 100% råvare. Greit nok, men ikke noe jeg vil ha for ofte. Da må det isåfall være med ferske råvarer.

Varmmarinert makrell (fra boken «Provence, en kulinarisk reise»)

Makrell
3 pir eller små makreller, hvitløk, chilipepper laurbærblad, jomfruolje og hvitvinseddik er det du trenger til denne deilige, litt syrlige retten.
Makrell, laken
Ha hvitløk, chilipepper, laurbærblader i oljen i en liten kjele. Etter at det har fått putre litt i oljen har du i eddiken.
Makrell ferdig
Makrellen er ferdig i ovnen, og marinaden er helt over. Retten er klar for bordet om et noen minutter.

Ingredienser:
1 kilo pir, eller små makreller
salt og pepper fra kvern
6 ss jomfruolje
2 tørkede små chilipepper
2 laurbærblad
6 hvitløkfedd, knust i skallet
34 ss hvitvinseddik

Makrell og breaded scampi2
Et par skiver baguette, makrellen med marinaden og overdrysset persille, og til høyre breaded scampi og kamskjell. Begynn med det siste så ikke den syrlige marinaden tar luven av skalldyrene.

Slik gjør du:
Sett ovnen på 230 grader. Skjær av hode, fjern mageinnhold og finner. Legg fisken i et ildfast fat eller bolle, kvern over litt salt og pepper. Drypp over 2 ss olje, og bland med hendene. Sett inn i ovnen i 10 minutter. 
Ha resten av oljen, chilipepper skåret i små biter uten frøet, hvitløken og laurbærbladene i en liten kjele. Sett den på godt varm plate, og slå over eddiken når hvitløken begynner å frese. Ta av platen, rør litt, og slå det over fisken. Server med det samme.


Kjeryggens nakkestykke

$
0
0
Kjerygg, nakkestykke
Nakkestykke, eller den helt fremre delen av ryggen på geitekiddet, har en fin marmorering, og der sitter mye av det mest smakfulle fettet, det som lager smaken på det mest underskattede kjøttet i Norge.

Geitekje er, som jeg har skrevet om mange ganger, alt for lite brukt hos oss i Norge. Dette utrolig smakfulle, men milde kjøttet uten geitesmak, foretrekkes også av mange til Paella. Over hele verden brukes kjøttet vi kaster 40 – 50 000 dyr av i året. Det er da for galt! Vi har prøvd fremre delen av ryggen, med nakkestykket.Kjerygg, ingr
Enkle ingredienser med godt resultat; nakkestykket, noen skiver ingefær, hvitløk, oppbløtt tørket steinsopp, noen dråper balsamico av beste slag, og linguine. I tillegg fyller vi opp noen gode smakstilsettere som tilbehør.

Kjerygg klar for ovn
Først jomfruolje i det ildfaste fatet, så ingefærskivene og hvitløken. Så kjeryggen, og tilslutt, for å få en middelhavsk tone over retten, tilsetter vi en neve liguriske oliven, og ditto oppbløtte soltørkede tomater. Vi krydrer med salt og pepper. Og så inn i ovnen.
Steinsoppen stekes
Tørket steinsopp, oppbløtt, og tilslutt i olivenolje for å sprøstekes. For sprøstekt blir de bare du er litt tålmodig. Nesten som chips, men med den fantastiske steinsoppsmaken.

Kjerygg, nakkedelen, med linguine

Ingredienser:
Ryggstykke av geitekje
linguine
noen ingefærskiver
1 knust hvitløkkløft eller to
liguriske eller greske mørke oliven

oppbløtte soltørkede tomater
oppbløtt tørket steinsopp
erter
salt og pepper
noen dråper av din beste balsamico over pastaen.
Kjerygg, retten2
Slik gjør du:
Skyll av og tørk av nakkestykket med kjøkkenpapir. Salt og pepre etter smak. Ha noen ss jomfruolje i et ildfast fat. Legg så i ingefærskivene og hvitløken. Så nakkestyklket. tislutt legger du de soltørkede tomatene og olivenene rundt nakkestykket, og setter fatet i 200 graders ovn ca 30-35 minutter. (Steketermometer 75 grader, og 10 minutters hvile, litt avhengig av ovnen din)
Den oppbløtte steinsoppen steker du sprø i jomfruolje imens linguinen koker som på pakken. Varm ertene og server med en smørklatt, og et dryss revet muskanøtt.

Breiflabb, hummer og scampi tails

$
0
0
Hummer, scampihaler, breiflabb
Et godt stykke fersk breiflabb (som feilaktig har vært kalt ulke i Norge), en nykokt hummer, og opptinte sjøkrepshaler er dagens råvarer.

Vi er glad i fisk og skalldyr her i huset. Idag prøver vi fersk breiflabb, nykokt hummer, og opptinte sjøkrepshaler (scampi tails). Sistnevnte er en nykommer i frysedisken, butikken har nok oppdaget at sjøkrepshaler også kan selges nedfryst, nå som sjøkrepsen har fått en renessanse. Personlig velger vi ferske rå, men det er svært vanskelig å få tak i i Norge. Så det kjøper vi på Skagen i Danmark.

Portvinsaus
Portvin, limesaft, litt salt og sukker får koke inn til en 1/4-del. Så kjøres det i stavmikser med smør til passe konsistens.

Norsk sjøkreps har vært stemoderlig behandlet og utnyttet i flere tiår. En smart NORSK oppdrettsbransje har nemlig «valgt», eller stjålet, det navnet sjøkrepsen har vært kjent som i den seriøse matverden i langt mer enn hundre år; SCAMPI.
De har gjort dette for å skape assosiasjoner til, og profitere på den langt dyrere norske sjøkrepsens ry og renommè i verden, ved frekt å sette navnet på oppdrettsrekene tigerreker og kongereker. Rekene som er en medvirkende årsak til at 35% av verdens mangroveskog er borte. I Norge går alt an hva mat angår. Dessverre! Ikke en eneste kjøkkensjef eller kokk har vært voksen nok til å ta et oppgjør med råvaresvindelen.

Sjøkrepshaler, hummer, breiflabb1Breiflabb, hummer og sjøkrepshaler med portvinsmør

Ingredienser:
et stykke fersk breiflabb
1 nykokt hummer (kanadisk på halvkiloen her)
sjøkrepshaler (scampi tails)
1/2 dl portvin
saften fra en halv lime
2 ts sukker
1 knivsodd salt
3 ss smør
noen skiver squash
et snittet ramsløkblad
jomfruolje til steking
nystekt baguette

Slik gjør du:
Tin sjøkrepshalene, og vri kroppen fra hummerhodet. innholdet i hodet untatt paven, og kloinnholdet,  kan du gjerne pynte tallerkenen med, eller spise til frokost. Del hummerhalen opp i passende skiver på tvers. Del breiflabbstykket til antallet som skal spise.
Stek først breiflabbstykkene i olivenoljen, sett opp varmen og stek sjøkrepshalene, og til slutt i god varme, hummerskivene. Brun squashskivene lett, og klipp opp ramsløkbladet. Legg opp som på bildet. Server med nystekt baguette.

Portvinsmøret lager du ved å koke inn portvin, limesaft, sukker og salt til det tykner. Så blander du i smøret mens du kjører alt i en stavmikser. Det kan skille seg, men smaken er like god.

Sjøkrepshaler, hummer, breiflabb
Og så er det bare å innta dette enkle, men gode skalldyrmåltidet.

Andelår med brenneslepesto

$
0
0
Andelår, råvarer
Godt med brennesle, avklipp av overvintret hvitløk, og vårens første gressløk, går godt til denne pestoen. Sammen med et fedd hvitløk og noen valnøtter. Og selvfølgelig parmesan. Ny, men allikevel tradisjonell.

Det er tid for å høste fra vårens og hagens delikatesser. Idag har vi laget brenneslepesto til stekt andelår, og servert det med kokte poteter, olivenolje og en hvitløks og hasselnøttsaus. Så du TV-programmet om verdens sunneste land å bo i? Der kom Frankrike ut som et av de beste, sammen med Italia. Island lå som nummer 1, med Skandinavia noen få plasser bak. Mye av årsaken til det franske paradoks er bruken av gåse og andefett, og vin.

andelår
Riss andelårene med en skarp kniv og krydre dem lett med salt og pepper. Så i ovnen på 200 grader i en 20 – 25 minutters tid. Sprø og gode blir de.

Det franske paradoks.
Her et lite sitat fra et annet TV-program:
«I det sydvestlige Frankrike, særlig i én region, i den hvor de drikker mest vin og bruker mest ande- og gåsefett i Frankrike, har de færrest hjerte/karsykdommer i verden, nest etter Japan. Det har WHO påvist. Det kalles det franske paradoks».

Brennesle
I en kjele med litt vann til de synker sammen. Bland forsiktig til alt har fått en mørk grønnfarge, sil av og press ut så mye væske som mulig. Kraften kan du jo ta vare på til en god saus eller suppe.

Nå mener man at det også skyldes at man i Frankrike spiser langsommere og i mindre porsjoner enn i mange andre land, og at de koser seg mer ved bordet. De spiser også mye frukt, og kvaliteten på råvarene er høy. I tillegg lager også det meste av maten fra bunnen av, og drikker mer vann enn brus. Og det burde jo alle gjøre.

brenneslepesto
Alt er lagt i blenderen, parmesan på toppen, til siste miksing, og pestoen er klar for bordet.

Vi vet jo fra før at olivenolje er sunt. Det er også gåse og andefett. Her er en liste over forskjellige fettstoffer, andefettet følger hakk i hel etter gåsefettet.

Fettstoff Mettet Enumettet Flerumettet
Smør 51,80 23,10 1,76
Kokosfett 86,50 5,80 1,80
Svinefett 36,70 42,40 11,20
Olivenolje 13,00 67,70 7,64
Gåsefett 26,75 56,40 10,30

Så derfor har vi valgt andelår, nøtter, olivenolje og brennesle til dagens middag. Og godt ble det. Prøv selv!

Stekt andelår og brenneslepesto
Riss et andelår til hver, og kvern over litt salt og pepper. Sett i 200 graders ovn og stek til lårene får en fin brunfarge (20-25 minutters tid). La hvile noen minutter.
Kok potetene nesten ferdige, skjær opp i skiver. Legg opp som på bildet og ha over litt olivenolje, salt, pepper og friske timianblader.

andelår med brennesle retten2
Brenneslepesto, nøtte- og hvitløksaus, det sprøstekte andelåret, og nykokte poteter med litt olivenolje og noen blader timian over. Klart til å inntas, med et godt glass vin. Her Vino Nobile di Montepulciano.

Brenneslepesto
Ingredienser:
brennesle
1 hvitløkkløft og noen blader hvis du har
gressløk
valnøtter
parmesan
olivenolje
Slik gjør du:
Ha litt vann i en kjele, og kok brenneslen til den faller sammen. Bland litt til alt får mørk farge. La renne av og kryst ut mer væske. Kjør alle ingrediensene i stavmikser el. og la oljen renne i mens du mikser pestoen ferdig.

Andelår ferdig

Hvitløk/hasselnøttsaus
Ingredienser:
20 – 25 hasselnøtter
4 hvitløkkløfter
3 ss vann
0,75 dl jomfruolje
Slik gjør du:
Kjør hasselnøttene i stavmikser sammen med hvitløken og vannet. La olje renne i mens du mikser, ha i mer olje dersom den virker for tørr. Varm forsiktig opp i en liten kjele. Server.

Banon, osteperlen fra Provence

$
0
0

Banon, ingr

Sist lørdag var vi på åpningen av Åbø gård i Bø i Telemark, hvor de blant annet innviet en stor fin butikk med økologiske varer. I ost og skinkedisken fant vi en liten perle av en ost, en ost vi ikke har spist på noen år; Provencalske Banon, laget på rå geitemelk, økologisk, og med AOP beskyttelse.

Banon
Banon er pakket inn i kastanjeblader, som også viser ostens modningsgrad; er bladene friskt grønne er den ung og lukter av geitemelk. Er de brune som her, er den moden og med masse deilig smak.

Banon ble opprinnelig laget av et ektepar i landsbyen Puimichel i nærheten av byen Banon i Provence. Idag kommer den både som fermier (gårdsprodusert), artisanal (håndverksprodusert) og industriel (industriell).

Ostedisken2
Her i kjøledisken i den nyåpnede økologiske butikken på Åbø gård, fant vi flere delikatesser, blant annet Banon, en nydelig norsk grottelagret ost og spekmat fra samme. I tillegg til et par Provencalske oster til. Og en stor, fin Parmesan. Alt økologisk. Bildet viser bare en liten del av butikken.

Etter en modning på 14 dager blir den dyppet i brennevin for å beskyttes mot uønskede bakterier. Så blir den viklet inn i kastanjeblader for videre modning. Kastanjebladene kokes i eddikvann, for å gjøres fri for spirer.

Banon, retten
Dersom bladene er friskt grønne når du kjøper osten, er den ung og med duft av melk, er de brune som her, er osten lagret og med en fantastisk smak. Og det hadde vår ost. Det er Vanessa og Francois Masto i kommunen Simiane-la-Rotonde, 650 meter over havet, som har produsert vår økologiske råmelksost.

Banon med mesclunsalat (baby leaf hos oss)
Ingredienser:
1/2 Banon pr. person
mesclunsalat (baby leaf)
1/4 ts. salt og ditto pepper
0,6 dl jomfruolje
1 ss. hvitvinseddik
baguette

IMG_2420
Så enkelt kan det gjøres; et deilig lite forrett- eller dessertmåltid.

Slik gjør du:
Ta osten ut av kjøleskapet og la den ligge i romtemperatur et kvarters tid. Pakk den fint ut. Lag en god dressing, og bland den i salaten idet du skal spise. Server med baguette.

Ramsløkolje, purè og pesto

$
0
0
Ramsløkolje og pesto
En god porsjon ramsløkblader og en god olivenolje er det du trenger til denne enkle, men gode oljen.

Nå er det like før ramsløkhøstingen er over. Når blomstringen begynner er det slutt for iår. Allerede nå ser bladene litt blassere ut, og ramsløkblader høstet under blomstring blir både i skarpeste laget, og bitre. Og for å unngå bitterhet generellt; ikke skjær, men riv bladene. Så får man heller tåle at i hurtigmikser blir ramsløken litt i sterkeste laget for noen. Vi har laget olje, en purè og en liten blanding pesto.
Spesielt i Tyskland brukes det mye av denne deilige hvitløkluktende og smakende skogveksten som sår seg igjen og igjen. I store mengder kan du finne den, men ikke så mye innlandet i Sør-Norge, som ved kysten. Allium ursinum heter den på latin, og den er i slekt med både gressløk, vanlig løk og hvitløk. Det kjenner du godt når du lukter på den. I Tyskland har den mange navn: bjørneløk, hvitløkspinat, vill hvitløk, skogshvitløk, hekseløk og mye mer. Kjært barn har jo mange navn som vi vet.

Ramsløk med knopper
Til høyre er de flotte knoppen klare til å slå ut i nydelig små hvite blomster, som også gir et kjærkomment tilskudd til hagen du gleder deg å gå rundt i om våren.

Hele planten kan spises, men det vanligste er å bruke stilk og blader som dip, olje, kryddersmør og pesto. Dersom ramsløken oppvarmes, mister den mye av lukt og smak, derfor anvendes den hovedsakelig rå. Og noen lager kapers av blomsterknoppene. Medisinsk har den mye samme virkning som hvitløk.

Ramsløkolje kvernes
Kjør bladene i hurtigmikser eller stavmikser i litt olje til en homogen masse. så heller du i mer og mer olje, til du synes den er passe.
Ramsløkolje siles
Tilslutt heller du den på flaske, og kryster ut så mye olje som mulig: Det som blir igjen blir en deilig pesto, du trenger bare litt salt i, så er den klar for bordet.
Ramsløkolje ferdig
Og her er de skilt, pestoen og oljen. Det blir nok litt småhakkede blader med i oljen, så sil den gjerne i et klede dersom du vil ha den helt «ren». Vi gjør det ikke, Holdbarheten blir litt kortere, men den holder seg godt i et kjølig, mørkt rom, til nød i kjøleskap, men da mu du ta den et kvarters tid før bruk.
Ramsløkolje i ramsløk
Oljen i sitt rette element, bladene begynner såvidt å få en litt lysere farge, og blomsterknoppene er nesten klare til å åpne seg. Nå er innhøstingen over for denne gang. Vi finner våre i hagen, hvor vi har plantet dem på et skyggefullt sted.

Ramsløkretten
Og slik gjorde vi det; grønnkål surret med løk, krydret med salt, pepper og muskatnøtt, for tilsutt å putre i creme fraiche noen minutter. Creme fraiche gir den deilige syrlige smaken.
Potetene er kokt og moset til purè, for så å klemmes til «boller». Over grønnkålen deilig fårefilet, og på toppen pesto. Oljen dryppet vi rundt på tallerkenen! God appetitt!

Ramsløkpurè
Tilsutt en liten oppskrift på purè av ramsløk:
Ingredienser:
1/2 kilo ramsløk
40 gram grovt salt
2,5 dl solsikke eller olivenolje
Slik gjør du:
Vask ramsløken, tørk av på kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle. Fjern de nederste stilkene, hakk bladene grovt, lag purè sammen med saltet og oljen, med stavmikser. Ha på glass, og trykk forsiktig ned med en skje for å få ut evt. luftbobler. La det være et lite sjikt olje på toppen, hell evt på litt mer olje tilslutt. Skru på lokk og oppbevar i kjøleskap.

Viewing all 906 articles
Browse latest View live