Quantcast
Channel: MATGLEDER
Viewing all articles
Browse latest Browse all 906

Scampi og Aftenposten

$
0
0
Menyen i Ben Josephs restaurant La P´tite Cuisine i Oslo engang i 1960-årene. Rett nr 15 og 16 er to scampiretter med norsk sjøkreps, begge til samme pris som Filet Mignon og T-bone steak. Man skrev ikke engang det franske navnet langoustine i franske menyer på den tiden, fordi scampi var kjent over hele verden som et av verdens beste og dyreste skalldyr, nettopp under navnet scampi. I midten av 1980-årene kom oppdrettsreker fra Vietnam til Norge. Noe senere iverksatte norske rekeimportører navnesvindelen med  tigerreker, ved å bruke sjøkrepsens italienske navn scampi på oppdrettsrekene. Gjort utelukkende for å spekulere i sjøkrepsens renommé og langt høyere pris! (Pedro De Souto Amado/Gamle bilder fra Oslo)

For mange år siden sendte jeg et innlegg om scampi til Aftenposten og 10 andre ledende aviser. Svaret fra Aftenposten den gangen var at de ikke tok inn innlegg når flere andre også fikk det. Fair enough! Nå nylig sendte jeg inn et oppdatert innlegg, og fikk dette svaret: «Kjære debattant; Takk for mail og tekst! Jeg ser at vi dessverre ikke får plassert denne. Vi mottar hver dag svært mange gode og viktige bidrag, og må derfor også si nei til interessante debattinnlegg.» Vennlig hilsen Erik Tornes, Debattredaktør Aftenposten.
Et ventet svar fra en avis som i flere tiår har holdt hånden over svindelen med scampi (norsk sjøkreps), fordi de selv ikke har fulgt med i timen. Det er jeg som skriver innlegget, ikke avisen. Her er innlegget Aftenposten ikke vil ta inn i PDF: Kreps eller reke

Ikke noe annet enn dette er scampi (Neprops norvegicus). Her er paven fjernet; stort sett alt i skallet er spiselig, spesielt godt smaker hodeinnholdet.

Dag Tjersland, Tenuta San Pietro, og Aftenposten

Bildet over viser en rett med scampi i Dag Tjerslands kokebok Mitt Toscana. Med norsk sjøkreps, altså helt riktig, men med et bilde av en languster. Det får så være! 

Det knytter seg en liten historie til denne boken:

For en god tid tilbake sto det en presentasjon av Dag Tjerslands hotell/restaurant Tenuta San Pietro i Italia, i Aftenposten. Med tigerreker fremstilt som scampi. Jeg ringte restauranten og la frem saken for en nokså flåsete ung dame, og ba da om å få snakke med kjøkkensjefen. I telefonen kom en hyggelig svenske. Jeg spurte om det virkelig var mulig at de serverte tigerreker som scampi i en norskdrevet restaurant i Italia? ”Nei absolutt ikke” sa han. ”det var de der oppe som ville ha det slik”. Underforstått Aftenposten regner jeg med.

 

Siste tilskud på stammen: Vannameireker, som ikke har noe som helst med tigerreker å gjøre, med opprinnelse i Panama. Allikevel har man i Norge vært frekke nok til å sette sjøkrepsens italienske navn scampi også på disse. Argentinske villreker har noen kalt villscampi. Dette er altså ikke noe for Aftenposten å ta tak i.

Aftenpostens Mat fra Norge

Ikke lenge etter at det gode norske matbladet Mat fra Norge kom ut første gang, henvendte jeg meg til redaktøren med dette spørsmålet:
«Hvorfor er det ingen matskribenter, kjøkkensjefer eller kokker som har ryggrad nok til å stå opp og si: TIGERREKER ER IKKE SCAMPI!!! Scampi er det offisielle italienske navnet på norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus). Og ikke en klimaversting, tvert i mot! Hva er avbildet i dine UTENLANDSKE matbøker når råvaren scampi er brukt i oppskriften?»

Svaret fra redaktøren

«Jeg har brukt et par timer nå i mitt bibliotek, som rommer 7000 bøker om mat og drikke. Greit at det vi kaller sjøkreps heter scampi på italiensk, men i alt jeg greier å finne av litteratur på diverse språk (dessverre ikke italiensk), men norsk, svensk, dansk og engelsk, brukes scampi om «store reker», «tiger prawns» osv. Jeg må til bøker som er mer leksikalske av seg for å finne ut at sjøkrepsen OGSÅ kan kalles scampi. Så konklusjonen er kanskje denne: skal vi skrive om scampi, og folk forstå hva vi snakker om, bør vi nok bruke ordet scampi.»

Dette svarte jeg: (utdrag)

«Jeg kan nok ikke si at jeg har 7 000 bøker om mat og drikke. Men 700 har jeg. I tillegg til rundt 1 200 matmagasiner fra Norge, Danmark, Sverige, Tyskland, og Italia, sporadisk tilbake til 1973. De siste 15 årene har jeg i tillegg tatt opp 2-3 timer mat- og landbruksprogram fra TV fra Italia, Tyskland, Sveits og Østerrike, så å si hver uke. Regner meg derfor som nokså oppegående hva mat angår. Selv har jeg ikke så mange rene kokebøker, eller norske slike. Du skriver at du brukte to timer uten å finne noe om scampi (Nephrops Norvegicus) som sjøkreps, hvis jeg forstår deg riktig. Da må jeg selvfølgelig stille meg spørsmålet, hva lette du egentlig etter?

Litt senere skriver du: ”Jeg må til bøker som er mer leksikalske av seg for å finne ut at sjøkrepsen OGSÅ kan kalles scampi”.

OGSÅ KAN KALLES SCAMPI!!  Scampi er det offisielle italienske navnet på Nephrops Norvegicus, eller sjøkreps som vi sier. Og det har det vært i hundrevis av år! Det tok meg 15 minutter å finne det jeg lette etter i mine matbøker.»

Og her er noen få eksempler: (andre eksemplene finnes i flere innlegg på denne bloggen).

Forøvrig er jeg helt sikker på at folk forstår hva vi snakker om når man skriver tigerreker eller oppdrettsreker. Etterhvert også vannameireker.

Klør hverandre på ryggen?

At Aftenposten og Mat fra Norge ikke har visst at norsk sjøkreps har vært kjent over hele den seriøse matverden som scampi er helt greit. Eller at scampi ikke er, aldri har vært, eller aldri kan bli oppdrettsreker. At de ikke på noen måte vil gjøre innrømmelser er selvfølgelig deres egen sak. At jeg, etter flere henvendelser, ikke får slippe til med et innlegg om denne svindelen, viser for meg en feighet som ikke burde forekomme i en presumtivt seriøs avis. Det virker som noen klør hverandre på ryggen. Det viser meg at de tar vare på sine restaurantanmeldere og matjournalister  på en måte som hverken Redaktørplakaten eller Vær varsom plakaten anbefaler, for å si det sånn.

Restaurantanmelderne har virkelig vist å sette pris på «scampi», det virker som de i flere tiår har elsket å bestille rekene som er årsak til at nærmere 40% av mangroveskogen er borte. Litt av en innsats for artsmangfoldet og miljøkatastrofen som regnes som større enn regnskogens!

De må selvfølgelig bruke en hvilken som helst unnskyldning for ikke å ta inn innlegget; det skinner allikevel klart igjennom hva som er årsaken. Slik kanskje: «Vi får snakke med de som har med mat å gjøre i avisen, de kjenner sikkert til dette?» De kjenner så altfor godt til dette; de er de som i årevis har gått rekeimportørenes ærend; bevisst eller ubevisst. Og de vil neppe gjøre innrømmelser.

Havforskningsinstituttet

Fra Havforskningsinstituttets engelske side.

Scampi i UK:

«The UK Food Labeling Regulations of 1984 specify that the only crustacean permitted to be labeled and sold as scampi is Nephrops norvegicus.» Fra boken på bildet over.

 «In the UK only Nephrops norvegicus may be put into breaded scampi to ensure that customers are clear what they are purchasing.» (Food labelling regulations)
https://www.marlin.ac.uk/species/detail/1672

Aftenposten kan jo trøste seg med at de ikke er alene om dette. Men det blir kanskje litt feil å si «De er i godt selskap.»

Det ligger mer enn 50 begrunnede innlegg om scampisaken på denne bloggen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 906